Keystone logo
Université libre de Bruxelles - ULB

Université libre de Bruxelles - ULB

Université libre de Bruxelles - ULB

Introducere

Bine ați venit la Université Libre de Bruxelles!

BRUXELLES, UN ORAȘ LA SCĂRĂ UMĂ

În inima Europei , la doar 1h20 cu trenul de Paris, 1h30 de Amsterdam și 1h50 de Londra și Köln, Bruxelles oferă toate avantajele unei capitale și calitatea vieții unui oraș mare și plin de viață. Bruxelles găzduiește toate instituțiile europene importante. Este sediul oficial al UE și al multor alte entități decizionale politice și economice și se mândrește cu un număr tot mai mare de întreprinderi, organizații și experți internaționali.

Tradiția îndelungată a ospitalității și schimburilor din cea mai verde capitală a Europei înseamnă că vizitatorii și rezidenții deopotrivă se pot bucura de o combinație largă de mâncare și muzică din lume, în timp ce vulgarii culturii pot alege dintr-o serie de muzee și spectacole. Situată în inima orașului, Université Libre de Bruxelles sau ULB oferă și multe activități culturale, festive și sportive. Campusurile universitare și zonele învecinate sunt extrem de atractive, oferind combinația potrivită de studiu și petrecere a timpului liber.

MULTICULTURAL ȘI INTERNAȚIONAL

Fiind o universitate multiculturală cu o treime din studenți și cercetători din străinătate , relațiile internaționale sunt o realitate zilnică pentru Université Libre de Bruxelles, la fel ca și orașul Bruxelles, unul dintre cele mai cosmopolite orașe din lume. Colaborarea cu universități din întreaga lume a fost intensificată atât în educație, cât și în cercetare, datorită în mare parte diferitelor programe europene de mobilitate. Pe lângă programele de mobilitate a studenților, Universitatea oferă diverse programe integrate cu parteneri străini , inclusiv diplome comune de master și doctorat. Câteva dintre aceste programe au primit prestigioasa acreditare Erasmus Mundus .

Poziția sa orientată spre exterior în ceea ce privește Europa și lume a dus la stabilirea unui număr de acorduri, colaborări și parteneriate speciale cu unele dintre cele mai bune universități din lume. Cu mulți ani de experiență pe scena internațională, Universitatea a lansat UNICA, o rețea de 45 de universități europene de top care cuprinde peste un milion de studenți. Este, de asemenea, membru fondator al Forumului Internațional al Universităților Publice (IFPU).

Internaționalizarea instituției este ancorată de următoarele:

  • Cooperare transfrontalieră cu regiunea Nord-Pas-de-Calais (Lille) din Franța
  • O politică de parteneri preferați pentru a construi activități comune, pe termen lung, cu aproximativ zece instituții (în special Oxford, Paris VI, Berkeley, Montreal, UBC în Vancouver, Fudan în Shanghai)
  • Mai multe instituții și centre specializate, inclusiv Institut d'études européennes (polul de cercetare Jean Monnet), Școala de Economie și Management Solvay Bruxelles, Școala de Sănătate Publică, Centrul de Studii Canadiene, Studii Cehe etc.
  • Un dialog transatlantic și deschidere către țările emergente

De-a lungul anilor, și în ciuda resurselor limitate, ULB a reușit să-și mențină nivelul de excelență și să-și îndeplinească responsabilitățile publice și sociale. Universitatea consideră că poate ajuta la crearea unei lumi mai drepte și mai democratice, contribuind la o relație de încredere, o dimensiune critică și imparțialitatea necesară într-o lume globalizată.

CERCETĂRI DE RENOVARE

Patru premii Nobel științifice, o medalie Fields, trei premii Wolf și două premii Marie Curie sunt o dovadă suplimentară a tradiției îndelungate de excelență a Universității.
Université Libre de Bruxelles este un membru activ al Zonei de Cercetare și este implicată în aproape 130 de proiecte finanțate de cele 7 Programe Cadru Europene. În ultimii ani, a obținut 7 Granturi de pornire din Spațiul European de Cercetare (ERC) pentru a finanța cercetarea în medicină, economie, matematică, sociologie sau științe politice, precum și 2 granturi avansate în inteligență artificială și fizică. În plus, Institutul de Studii Europene al Universității este recunoscut drept „ centru european de cercetare Jean Monnet ” pentru activitatea sa privind integrarea europeană.

STANDARDE ÎNALTE DE PREDARE

Université Libre de Bruxelles are 13 facultăți, școli și institute specializate care acoperă toate disciplinele, combinând îndeaproape contribuția academică și cercetarea. Oferă aproape 40 de programe de licență și 235 de programe de licență . De asemenea, colaborează cu 20 de școli doctorale , cu aproape 1.600 de doctorat în curs. Unele dintre programele noastre de master se concentrează pe transdisciplinaritate, în timp ce altele pun mai mult accent pe relațiile internaționale prin diplome de masterat europene sau pe multilingvism. De asemenea, lucrăm în strânsă colaborare cu VUB (Vrije Universiteit Brussel - Universitatea din Bruxelles vorbitoare de flamandă) de câțiva ani.

Umanism, responsabilitate individuală...

„Universitatea Libre de Bruxelles își bazează predarea și cercetarea pe principiul cercetării libere. Aceasta postulează, în toate domeniile, independența de judecată și respingerea unei concepții a cunoașterii bazate pe autoritate”. (articolul I din statutul ULB). O caracteristică specifică a predării ULB este de a oferi studenților libertatea personală, oferindu-le și sprijinul necesar. Este la latitudinea studenților înșiși să profite de oportunitățile și de numeroasele forme de sprijin care le sunt disponibile: Universitatea este astfel o școală a responsabilităților.

... și inovație

Cele mai izbitoare inovații au fost introduse la nivel postuniversitar. Aceste programe, dintre care unele sunt predate în timpul serii și în weekend, sunt destinate în special adulților care lucrează și se bazează fie pe nevoi sociale și economice care apar recent (euro marketing, guvernanță corporativă etc.), fie pe cercetări avansate (estetică). și filosofia artei, filosofia științei, bioinformatica etc). Cursurile noi și inovatoare de această natură se bazează pe tradiția de lungă durată a ULB a ULB, dezvoltând-o în continuare în direcții noi.

UN ACCENT PENTRU DIVERSITATEA LINGVISTICĂ ȘI CULTURALĂ

Fiind o universitate vorbitoare de franceză, majoritatea cursurilor de la Université Libre de Bruxelles sunt susținute în limba franceză. Cu toate acestea, un număr tot mai mare de diplome de master sunt livrate parțial sau integral în limba engleză. Universitatea oferă o gamă largă de cursuri de franceză , înainte și în timpul anului universitar, pentru a ajuta studenții săi internaționali să-și îmbunătățească abilitățile lingvistice.

O UNIVERSITATE ANGAJATĂ

Université Libre de Bruxelles este hotărâtă să ofere tuturor șansa de a-și continua studiile de învățământ superior și a dezvoltat o serie de inițiative de sprijin pentru studenți : de exemplu, sprijin financiar și psihologic, îndrumare, cursuri de franceză etc. Universitatea oferă, de asemenea, sprijin academic în afara campusului. Un exemplu notabil este un program de sprijin pentru elevii de liceu cu performanțe slabe (Schola), care a fost distins cu premiul UNESCO Comenius .

De la înființarea sa în 1834, Université Libre de Bruxelles a fost implicată îndeaproape în dezbaterea în curs privind gândirea critică și libertatea . Aceasta a inclus opoziția deschisă față de dictaturi și alte abuzuri naționaliste, promovarea șanselor egale și o serie de alte probleme sociale. După înființarea unuia dintre primele ONG-uri (CEMUBAC), Universitatea a continuat să joace un rol activ în ajutorul pentru dezvoltare și cooperarea internațională.

Europeană și internațională, primind o persoană independentă, angajată și dinamică, Université Libre de Bruxelles poate conta și pe vasta sa rețea globală de absolvenți (UAE), cei mai buni ambasadori ai Universității. Pe baza principiului cercetării libere care postulează raționamentul independent și respingerea oricărei dogme, Universitatea și-a păstrat ideile originale ca instituție liberă care este ferm angajată în apărarea valorilor democratice și umane.

Libertatea de anchetă și participare

Université Libre de Bruxelles își bazează predarea și cercetarea pe principiul cercetării libere și a oferit întotdeauna studenților săi posibilitatea de a juca un rol activ și participativ în viața universitară și în evaluarea predării pe care o primesc. Într-adevăr, principiul cercetării libere, care se bazează pe o judecată independentă și pe o respingere a unei viziuni bazate pe autoritate a cunoașterii, este consacrat în statutul Universității.

Drept urmare, ULB este una dintre puținele universități belgiene sau chiar europene în care studenții sunt reprezentați în toate organele de decizie. În același spirit, o procedură de evaluare sistematică a profesorilor este în funcțiune de peste douăzeci de ani și se bazează pe evaluarea proprie a elevilor a abilităților pedagogice ale profesorilor.

Locații

Locații
  • Avenue Franklin Roosevelt 50 1050 Bruxelles, 1050, Brussels

Întrebări