Keystone logo
Charles University Faculty of Arts

Charles University Faculty of Arts

Charles University Faculty of Arts

Introducere

„De la începutul studiilor mele, am făcut din principiul meu că, ori de câte ori găsesc o opinie mai corectă, voi abandona imediat propria mea opinie, mai puțin corectă și voi îmbrățișa cu bucurie opinia care este mai justificată, știind că tot ceea ce știm este doar un fragment infinitesimal din ceea ce nu știm. ”

Jan Hus, filosof și reformator al Bisericii, absolvent al Facultății de Arte

Facultatea de Arte de la Universitatea Charles este în prezent una dintre cele mai mari și mai importante instituții de cercetare și educație în artele și științele umaniste din Europa Centrală. Facultatea a fost fondată în 1348 de regele ceh și mai târziu împăratul Sfântului Roman Carol al IV-lea, care a înființat-o ca una dintre cele patru facultăți ale universității din Praga, numită ulterior după el Universitatea Charles - cea mai veche universitate din Europa Centrală, la est de Franța și la nord de Alpii. De atunci, a fost centrul intelectual al țărilor cehe: absolvenții facultății, faptele și ideile lor, au modelat societatea și cultura cehă și în momentele cruciale ale istoriei cehe, Facultatea de Arte a fost întotdeauna la chiar inima evenimentelor.

Stiai asta…

... Departamentul de studii egiptene a lucrat în Egipt în ultimii cincizeci de ani și a făcut descoperiri semnificative? Descoperirea mormântului unei regine egiptene necunoscute în Abusir în toamna anului 2014 a fost votată drept una dintre cele mai mari 10 descoperiri arheologice din 2014.

… În 2014, profesorului Tomáš Halík i-a fost acordat prestigiosul premiu Templeton, acordat persoanelor care „au contribuit excepțional la afirmarea dimensiunii spirituale a vieții”?

… Profesorul Martin Hilský a tradus lucrările complete ale lui William Shakespeare în cehă?

Istorie

Facultatea de Arte a fost fondată ca una dintre cele patru facultăți originale ale Universității Charles - cea mai veche instituție de învățământ superior din Europa Centrală - prin emiterea Cartei Fundației la 7 aprilie 1348. Carol al IV-lea, în urmărirea politicii sale de stat și dinastice, s-a străduit să stabilească Regatul Boemiei ca centru al Sfântului Imperiu Roman. Planul său era să concentreze savanții din țară și din străinătate în Praga, care a devenit orașul său rezidențial, și astfel să-și întărească baza puterii. În perioada pre-husită, două treimi din toți studenții universității erau studenți ai Facultății de Artă, unde au dobândit cunoștințele necesare pentru a putea studia la celelalte trei facultăți (teologie, medicină, drept). Unul dintre privilegiile de care se bucura facultatea era dreptul de a conferi diplome de masterat și doctorat care le-au permis purtătorilor să predea la orice universitate europeană.

În cele două secole care au urmat războaielor husite, Facultatea de Arte Liberale a fost inima întregii universități. Începând cu secolul al XVII-lea, a fost numită Facultatea de Filosofie. De la început până la mijlocul secolului al XIX-lea, a servit ca o facultate al cărei program a fost conceput pentru a oferi învățământ superior pregătitor pentru viitorii studenți ai celorlalte facultăți. Începând cu secolul al XVIII-lea, numărul disciplinelor academice a început să crească: pe lângă filosofie, a fost posibil să se studieze estetica, matematica, astronomia, științele naturii, ingineria, economia, educația și istoria. În secolul al XIX-lea, în afară de studii orientale, arheologie și studii religioase, au avut loc dezvoltări semnificative în domeniul filologiei și au fost introduse diplomele în cehă, italiană, franceză, engleză și ebraică. După reformele din 1849-1850, facultatea a fost eliberată de funcția sa propedeutică și a dobândit un egal cu celelalte facultăți. În 1897, femeilor li s-a permis să studieze la Facultatea de Filosofie.

Facultatea și-a păstrat semnificația în țările cehe chiar după împărțirea Universității din Praga într-o parte cehă și o parte germană în 1882. În timpul așa-numitei prime republici cehoslovace (1918–1938), viața universității a fost modelată în special prin secesiunea Facultății de Științe Naturale în 1920 și prin achiziționarea unei noi clădiri pe terasamentul Vltavei - cea în care încă mai găsești majoritatea catedrelor și sălilor de curs. Închiderea Facultății prin ocupația nazistă în 1939 a fost urmată de persecuții brutale atât ale profesorilor, cât și ale studenților. Anii productivi și entuziaști de după sfârșitul celui de-al doilea război mondial au ajuns la un sfârșit violent în 1948 cu lovitura de stat comunistă și în următorii patruzeci de ani de regim comunist. Plecarea forțată a zeci de profesori remarcabili și introducerea subiectelor marxist-leniniste au dus la declinul rapid al cercetării și predării. Speranțe pentru o schimbare socială larg răspândită în anii 1960, așa-numita „primăvară de la Praga” în timpul căreia facultatea a început să invite înapoi personalități semnificative din acea vreme, precum filosoful Jan Patočka, au fost zdrobite de invazia sovietică din august 1968. În ianuarie 1969, Jan Palach, student al Facultății, s-a sinucis prin auto-imolare în protest politic. Piața unde se află clădirea principală și biblioteca centrală a Facultății de Arte îi poartă numele. După căderea regimului comunist și plecarea adepților săi compromiși în 1989, Facultatea s-a stabilit din nou ca una dintre cele mai prestigioase instituții din domeniul umanist atât în Republica Cehă, cât și în Europa Centrală.

Locații

  • Faculty of Arts Charles University in Prague Jan Palach Square 2 116 38 Prague 1, , Prague

Întrebări