Keystone logo
Charles University Protestant Theological Faculty

Charles University Protestant Theological Faculty

Charles University Protestant Theological Faculty

Introducere

Facultatea teologică protestantă (cunoscută inițial ca Facultatea teologică protestantă cehoslovacă Hus ) a fost fondată la Praga la 28 aprilie 1919. Înainte de primul război mondial, au existat multe restricții asupra protestanților în țările cehe (care făceau parte din Austria catolică la timp) și candidații la minister trebuiau să meargă la Viena să studieze. Odată cu înființarea noului stat cehoslovac după război a venit libertatea religioasă deplină.

Protestanții reformați și luterani s-au unit pentru a forma Biserica evanghelică a fraților cehi și una dintre primele sale acțiuni a fost înființarea unei facultăți de teologie protestantă pentru a-și instrui studenții la teologie și cei din alte biserici. În primul an de existență, facultatea avea 14 studenți, dar aceasta a crescut în curând la 78 în 1923 și 160 în 1929. Femeile au început să studieze la facultate în 1922; numărul lor a crescut considerabil după ce Sinodul Bisericii Evanghelice a Fraților Cehi a decis să ordoneze femei la minister în 1953. În timpul ocupației germane, Facultatea a fost închisă, împreună cu majoritatea celorlalte institute de învățământ superior, dar și-a reluat activitățile când Al doilea război mondial s-a încheiat. În 1949-50 erau 230 de studenți.

În 1950 statul comunist a decis ca Facultatea să fie împărțită în două școli: Facultatea Teologică Hus pentru studenții din Biserica Hușă Cehoslovacă și Facultatea Teologică Protestantă Comenius pentru studenții din Biserica Evanghelică a Fraților Cehi și din bisericile mai mici. Sub comuniști, Facultatea Comenius a întâmpinat multe dificultăți, iar numărul studenților a scăzut sub 100. Pentru majoritatea anilor 1950 și 1960, decanul a fost principalul teolog protestant ceh Josef Lukl Hromádka. După căderea regimului comunist în 1989, s-au deschis noi oportunități pentru Facultatea Comenius. A existat o creștere extraordinară a numărului de studenți. În 1990, Facultatea Comenius a fost încorporată în Universitatea Charles și a fost redenumită Facultatea Teologică Protestantă. În 1995 s-a mutat într-un spațiu mai mare de pe site-ul actual. În 2007-2008, Facultatea avea în jur de 500 de studenți și aproximativ 25 de cadre didactice.

Sigiliul facultății și simbolul său

Gândiți - acționați - vorbiți: Teologia ca sare

Câteva reflecții asupra emblemei Facultății

Pavel Filipi

Când a fost înființată Facultatea Teologică Protestantă din Praga în 1919, fondatorii săi s-au confruntat cu o sarcină mică, pe lângă multe altele majore: cum să reprezinte simbolic tradițiile pe care își construiau și obiectivele pe care le vizau. Prin urmare, au conceput o nouă emblemă, care este folosită și astăzi ca sigiliul facultății.

Cum trebuie înțeleasă simbolistica sa?

În centrul unui design circular vedem un potir. Acest lucru simbolizează suficient de clar legătura cu moștenirea Reformei cehe, în special cu Reforma husită, care a reintrodus recepția potirului de către laici la sărbătorile Cinei Domnului. În 1417, întreaga facultate teologică a Universității din Praga a cerut comuniunea în ambele feluri, luând partea revoluției și riscând astfel chiar existența ei: într-un an Consiliul de la Constanța și-a retras licența de predare. Prin alegerea acestui simbol, noua facultate a demonstrat că a fost dedicată calicului (cu toate acestea ar putea presupune) la fel cum fusese husitul și că a respins orice fel de clericalism, inclusiv clericalismul teologic.

În jumătatea superioară a designului rotund putem citi cuvintele latine: SAPERE, AGERE, LOQUI, care înseamnă în engleză: gândiți, acționați, vorbiți. Originea istorică a acestui motto se întoarce la Jan Amos Komenský (Comenius), ultimul episcop al vechii Unități a fraților. Alegerea acestor termeni și modul în care sunt legați între ei pot fi înțelese fără nicio explicație suplimentară. Teologia pe care noua facultate vrea să o cultive ar trebui să fie erudită, necesitând o disciplină intelectuală riguroasă; ar trebui să fie practic, ducând la acțiune; și, în cele din urmă, ar trebui să se bazeze pe dialog, respingând toate celelalte mijloace de a transpune adevărul în afară de Cuvânt. Ordinea în care sunt așezați termenii este probabil surprinzătoare, cu „vorbi” pe locul trei, formând punctul culminant al devizei. Dar această surpriză dispare când ne amintim de importanța extraordinară pe care reforma cehă a acordat-o libertății cuvântului lui Dumnezeu. Proclamarea liberă a Cuvântului eliberator este în sine „cea mai liberă acțiune” (actus liberimus omnium) și este capabilă să elibereze creștinismul de captivitatea sa babiloniană. Din nou și din nou, chiar și în vremurile celei mai mari opresiuni, creștinii protestanți cehi au experimentat faptul că „Cuvântul lui Dumnezeu nu este înlănțuit” (2 Tim. 2: 9) și că, dimpotrivă, creează un spațiu pentru libera exprimare în jurul său . În urma acestei experiențe și tradiții, fondatorii Facultății s-au angajat să înființeze Facultatea ca refugiu al liberei exprimări, înrădăcinată în libertatea cuvântului lui Dumnezeu.

În partea centrală a emblemei, la stânga și la dreapta potirului, se află o enigmă sub forma a două referințe la Scriptură - Levitic 2:13 și Marcu 9:49. În ambele pasaje se găsește cuvântul „sare” (latină sal). Legătura dintre motto și citatele Scripturii devine clară atunci când ne dăm seama că literele inițiale ale celor trei cuvinte din motto (Sapere, Agere, Loqui) formează împreună cuvântul latin SAL.

Dar ce au de-a face teologia și facultatea teologică cu sarea? Ce i-a determinat pe predecesorii noștri care au ales designul emblemei să selecteze aceste două pasaje dintre numeroasele locuri din Biblie unde este menționată sarea? Astăzi nu putem ghici decât exegeza pe care o aveau în minte. Putem fi totuși destul de siguri că versiunea citatului din Marcu pe care o aveau în față era una care nu este probabil confirmată de manuscrisele originale, dar se găsește adesea în traducerile reformate ale Bibliei. Conform acestei versiuni, cuvintele lui Isus erau: „Fiecare jertfă va fi sărată cu sare”. Ne frapează faptul că în ambele pasaje cuvântul „sare” este strâns legat de conceptul de jertfă de sacrificiu. Leviticul 2:13 prevede: „Vei condimenta toate ofrandele tale cu sare. Nu lăsați sarea legământului Dumnezeului vostru din ofrandele voastre de grâne. Adăugați sare tuturor ofertelor voastre. ”

Teologia ca referință la sacrificiu? Au vrut fondatorii Facultății să sublinieze că Facultatea ar trebui să-și direcționeze în continuare atenția asupra nucleului mesajului creștin - jertfa lui Hristos pe cruce? Poate. Dar poate că aveau altceva în minte atunci când au conceput emblema. Căci în ambele citate, sarea este denumită un ingredient suplimentar care se dizolvă și se dispersează pe tot parcursul jertfei de sacrificiu. Iar această autodizolvare și autodispersiune este una dintre funcțiile de bază ale teologiei. Punând sub semnul întrebării propriile instincte de autoconservare, își angajează întreaga gândire, acționând și vorbind în slujba atât a comunităților creștine, cât și a celor civice, îi avertizează și îi protejează împotriva corupției egoismului și îi încurajează să slujească în mod altruist pe cei care sunt considerate a fi de cea mai mică importanță în această lume. În acest fel, teologia își poate aduce contribuția la asigurarea faptului că familia umană nu pierde dimensiunea renunțării la sine și a renunțării voluntare, fără de care nu sunt posibile nici o viață cu demnitate umană, nici coexistență pașnică.

Locații

Locații
  • Prague

    Protestant Theological Faculty Charles University in Prague Černá 9, P.O.Box 529 CZ-115 55 Praha 1 Czech Republic, , Prague

    Întrebări