Cetățenii UE
Cetăţenii UE urmează aceleaşi proceduri de admitere ca şi cetăţenii români.
O condiție prealabilă pentru aplicare este recunoașterea certificatelor de studii (liceu, BA, Master
diplome) de către Centrul Naţional de Echivalare şi Recunoaştere a Diplomelor
(https://www.cnred.edu.ro/ro).
Oficiul pentru Relații Internaționale USV oferă asistență cetățenilor UE în obținerea acestei recunoașteri,
prin colectarea și trimiterea dosarelor acestora în continuare la Centrul Național de Echivalență și Recunoaștere
de Diploma
Dosarul de candidatură trebuie să cuprindă următoarele documente:
Pentru studii de licență:
- Formular de înscriere - https://www.cnred.edu.ro/en/recognition-studies-european-citizensadmission-undergraduate-studies-in-Romania
- Dovada absolvirii școlii medii (diplomă/certificat de liceu):
- Copie documente in limbile romana/engleza/franceza/spaniola/italiana
- Copie și traducere oficială în limba română pentru documente în alte limbi
- Dovada absolvirii tuturor nivelurilor de liceu (foaia matricolă a anilor de liceu/certificat
de fiecare nivel): - Copie pentru documente in limba romana/engleza/franceza/spaniola/italiana
- Copie și traducere oficială în limba română pentru documente în alte limbi
Alte documente:
Pruebas de Aptitud para el Acceso a la Universidad din Spania, Vevaiosi Prosvasis pentru Panellinies Exetaseis – pentru liceul general – din Grecia, Scolastic Aptitude Test (SAT) sau ACT din SUA) – copie și traducere oficială în limba română pentru documente în alte limbi decât engleză/franceză/spaniolă/italiană
Act de identitate – copie (pașaport, carte de identitate, dovada schimbării numelui legal, dacă este cazul, copie pentru documente în limba română / engleză / franceză / spaniolă / italiană și traducere autorizată în limba română pentru alte limbi
Diplomele din Italia, Grecia, Spania, Portugalia și Cipru trebuie să poarte Apostila Convenției de la Haga de la autoritățile țării care au emis documentul.
Diplomele eliberate în țări care nu fac parte din Convenția Haga Apostille trebuie să fie
autentificat de:
- Ministerul Educației și Ministerul Afacerilor Externe din țara emitentă, Ambasada României în țara respectivă și Ministerul Afacerilor Externe al României sau
- Ministerul Educației din țara emitentă, Ambasada țării emitente în România și Ministerul Afacerilor Externe al României.
Atenţie!
- Ministerul Educației din România este liber să solicite orice alte dovezi referitoare la studii.
- Nicio cerere nu este examinată dacă lipsește vreunul dintre documentele solicitate sau dacă spațiile din formularul de cerere au fost lăsate necompletate.
După eliberarea certificatului de recunoaștere de către Centrul Național de Echivalență și Recunoaștere a Diplomelor, candidatul respectă aceleași calendare și condiții de admitere ca și cetățenii români (inclusiv abonament la facultate, acte și eventuale examene sau dosar concurs).
Limba de studiu la Stefan cel Mare University of Suceava este limba romana. Cetăţenii străini care nu vorbesc limba română trebuie să urmeze un an pregătitor de limba română. Cei care cunosc limba română vor trebui să promoveze un test de competență în limba română, conform metodologiei aprobate de institutul de limbi române (excepție de la acest test de limbă sunt cetățenii străini care fac dovada cu certificate că au studiat limba română de cel puțin patru ani). )
Non-UE
Solicitanții străini care doresc să aplice pentru studii trebuie să își încarce fișierele pe platforma online,
care poate fi accesat prin linkul de mai jos: https://relint. USV .ro/despre-romania/elevii-sponsorizati/
Pașii de înregistrare:
Veți primi un e-mail de confirmare după ce ați încărcat fișierul de cerere.
După ce ți-am procesat dosarul de înscriere și ai promovat testele de limbă și examenele de admitere, dacă este cazul, vom trimite dosarul tău la Ministerul Educației din România pentru ca aceștia să emită Scrisoarea de acceptare sau să respingă dosarul, după caz. Nu procesăm fișiere de cerere incomplete.
După ce vă anunțăm că Ministerul Educației a emis scrisoarea de aprobare a studiilor, trebuie să plătiți taxa de studii și să semnați contractul de studii universitare.
Odată ce primiți scrisorile de acceptare, puteți solicita o viză de tip D/SD.
Puteți solicita o viză online pe site-ul de mai jos
https://evisa.mae.ro/?lang=en-US#
Dacă cererea dvs. de viză este respinsă, vom continua cu rambursarea taxei de școlarizare pe baza cererii dvs.
Conditii de inscriere:
În cazul în care studiile anterioare nu au fost finalizate în România, într-o țară din Uniunea Europeană, sau în conformitate cu acordurile de asistență juridică semnate între România și țări terțe, cei care au obținut Scrisoarea de acceptare eliberată de Ministerul Educației trebuie să vină personal și să aducă documente din Dosarul de Cerere, în original, certificate pentru autentificare de către Ambasada României în țara emitentă, sau vizate cu apostila de la Haga.
Anul universitar începe în jurul datei de 1 octombrie
Cazare
Deoarece instituția are un număr limitat de locuri de cazare pentru studenții internaționali, cu cât ajungi mai devreme în Suceava, cu atât ai mai multe opțiuni de cazare. Cazarea costă în jur de 150 de euro pe lună.
Vă rugăm să rețineți că taxa de școlarizare nu include costul de cazare.